В България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и

...
В България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Най-скъпото мляко в Брюксел и Вашингтон е 2 лв. Тук цените могат да паднат през бюджета - Икономика

В България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предходното постоянно държавно управление, счита някогашният финансов министър от първото държавно управление на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

Цените се качват, а потреблението пада и освен войната в Украйна е причина за това, съобщи той в утринния блок на bTV.

„ Веднъж като се вдигне цената, мъчно се смъква от търговците и производителите. Това се случва по целия свят. В момента, в който се качват цените, те няма да спаднат. Това виждаме сега в България “, означи оtoj. Според него доста мъчно може да повлияе страната посредством напън на пазара.

„ Най-лесният метод да паднат цените е през бюджета. Ето за какво в идващия бюджет, когато бъде импортиран от служебния финансов министър, би трябвало ДДС-то да се качи на 20%, там където беше свалено, с цел да не се дава опция за свръхпечалби на бизнесите “, посочи Дянков.

Спирането на дотациите за комерсиалните вериги и за бизнеса ще помогне цените на стоките да спаднат, смята той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма задоволително конкуренция на пазара. „ Със сигурност в България има далавера, тъй като няма метод цените да бъдат такива “, означи още той. Дянков уточни още, че е ревизирал какъв брой коства най-скъпото пълномаслено мляко във Вашингтон и Брюксел - 1,28 $ и 1,01 евро на литър, което прави 2 лв.. „ Оказва се, че в огромните стопански системи, където има добра конкуренция, се реализират едни доста рационални цени “, означи той и добави, че у нас евентуално има картели.

Той разяснява и вероятността за сформиране на постоянно държавно управление след изборите на 2 април.

" Ако има някаква вяра за сформиране на държавно управление, тя ще е към партиите, които желаят България да влезе в Шенген и Еврозоната. „ Демократична България “ е единственият политически състезател, който се концентрира върху тази тематика ", сподели той. Според него обаче това не е доста евентуално, тъй като огромните партии гледат към локалните избори през есента.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР